“BRAČKO MASLINOVO ULJE” DOBILO EUROPSKU OZNAKU IZVORNOSTI

Objavom EU uredbe o upisu naziva „Bračko maslinovo ulje“ u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla dovršen je posao na dugo očekivanom priznanju izvornosti bračkog maslinovog ulja!
Nakon što je Brački varenik nedavno zaštićen kao 26. hrvatski proizvod i prvi s otoka Brača na području cijele EU i Bračko maslinovo je ulje kao 33. hrvatski proizvod ostvarilo istu razinu zaštite na području EU što je radosna vijest i veliko priznanje bračkim maslinarima i uljarima.
Zahtjev za zaštitom podnijela je Poljoprivredna zadruga Supetar u dogovoru s ostalim poljoprivrednim zadrugama otoka Brača: Postira, Selca, Bol i Milna.
Ovim činom otvareno je novo poglavlje u proizvodnji i plasmanu ovog bračkog žutog zlata te slijedi uvrštavanje zainteresiranih proizvođača u proces zaštite.
Brač je danas najveće maslinarsko područje u Hrvatskoj a maslinovo ulje proizvedeno na otoku Braču je vrhunske kvalitete te uz brački kamen predstavlja obavezan suvenir kojeg morate ponijeti kući s našeg prekrasnog otoka.