Ključ okusa

O bračkoj gastronomiji

Gastronomy of the island of Brač

Premda bogata gastronomska ponuda otoka Brača obiluje svježom ribom i plodovima iz mora, odličnim vinom od sorte “plavac mali” i djevičanskim maslinovim uljem, ipak su povijest i način života otoka Brača njegovu gastronomiju usmjerile na janjetinu te slobodno možemo ustvrditi kako našom gastronomijom dominira nadaleko poznata bračka janjetina. Janjetina na špicu, janjac u cilo, ispod peke ili lešo samo su neke od varijanti u kojima se može uživati u bračkoj janjetini. Svakako preporučamo vitalac – autohtono bračko jelo i njegov gastronomski dijamant koji je uvršten na popis nematerijalne baštine Republike Hrvatske. Dolska torta hrapoćuša — prekrasna slatka delicija koja se priprema prema staroj i strogo čuvanoj recepturi u mjestu Dol također je gastronomski dijamant našeg otoka koju morate kušati tijekom vašeg posjeta Braču. I hrapoćuša je od nedavno uvrštena na popis nematerijalne baštine naše prekrasne zemlje. Od ostalih nemorskih jela preporučamo Vam nadaleko priznati brački ovčji sir, škutu, extra djevičansko maslinovo ulje, crno vino od sorte “plavac mali”, bračku tortu od badema, hroštule, rožatu, palačinke sa škutom te odlične otočke likere i rakije.

Otključavanje okusa Brača

Dobrodošli na zajednički meni „OTKLJUČAVANJE OKUSA BRAČA“.

 

Otok Brač je poznat po bračkoj janjetini, bračkom siru, maslinama i maslinovom ulju vrhunske kvalitete, bračkom vareniku i naravno po ribi, rakovima i školjkama iz mora koje Brač okružuje. 

 

U nastavku vam donosimo popis restorana i jela iz njihove ponude u kojima možete uživati znajući da jedete posebno osmišljena jela šefova restorana koji su u njihovom kreiranju koristili tradicionalne i moderne recepte te lokalne otočke namirnice. 

 

Uživajte u svakom od jela i u našim restoranima otključajte okuse ovog prekrasnog otoka! 

Konobe i restorani

Grad Supetar i otok Brač nude veliki izbor konoba i restorana različite ponude u svim svojim naseljima. U nastavku vam donosimo popis konoba i restorana u Supetru, Škripu, Mircima i Splitskoj uz posebnu preporuku ugostiiteljskih objekata koji sudjeluju u projektu OTOČKA KUHINJA Supetar.

Događanja

No items found