Ključ okusi

O bračkoj gastronomiji

Gastronomy of the island of Brač

Premda bogata gastronomska ponuda otoka Brača obiluje svježom ribom i plodovima iz mora, odličnim vinom od sorte “plavac mali” i djevičanskim maslinovim uljem, ipak su povijest i način života otoka Brača njegovu gastronomiju usmjerile na janjetinu te slobodno možemo ustvrditi kako našom gastronomijom dominira nadaleko poznata bračka janjetina. Janjetina na špicu, janjac u cilo, ispod peke ili lešo samo su neke od varijanti u kojima se može uživati u bračkoj janjetini. Svakako preporučamo vitalac – autohtono bračko jelo i njegov gastronomski dijamant koji je uvršten na popis nematerijalne baštine Republike Hrvatske. Dolska torta hrapoćuša — prekrasna slatka delicija koja se priprema prema staroj i strogo čuvanoj recepturi u mjestu Dol također je gastronomski dijamant našeg otoka koju morate kušati tijekom vašeg posjeta Braču. I hrapoćuša je od nedavno uvrštena na popis nematerijalne baštine naše prekrasne zemlje. Od ostalih nemorskih jela preporučamo Vam nadaleko priznati brački ovčji sir, škutu, extra djevičansko maslinovo ulje, crno vino od sorte “plavac mali”, bračku tortu od badema, hroštule, rožatu, palačinke sa škutom te odlične otočke likere i rakije.

Otključaj okuse autohtone kuhinje

Otočka kuhinja

Supetar 2017 – 2018

Seosko Domaćinstvo Kamen

00 385 95 561 4318

Prvouščok 1, 21410 Škrip

Put ploča 5, Škrip

Agroturizam Ranjak

00 385 91 631 66 99

Gornji ranjak bb, 21400 Supetar

Konoba Luš

00 385 95 549 8996

Put Višćica 45, 21400 Supetar

Konoba Kod Tonča

00 385 91 534 3685

Riva 16, 21410 Splitska

O projektu

Turistička zajednica Grada Supetra i Poljoprivredna zadruga Supetar pokrenuli su 2016.g. projekt „Otočka kuhinja Supetar“ sa ciljem promocije autohtone bračke gastronomije i vraćanja jednostavnih, starih i tradicionalnih otočkih jela na stolove naših restorana. Naše su nam none ostavile u naslijeđe bogatu gastronomsku baštinu, temeljenu na zdravim, dostupnim i autohtonim namirnicama iz svojih vrtova i maslinika. Bile su nadasve kreativne maksimalno koristeći upravo te namirnice i od njih spravljale nevjerovatno ukusna jela u svakoj prigodi. Odabirom jela s ovog menija podupirete sva njihova nastojanja, dajete zamah našoj lokalnoj ekonomiji i postajete dio ove lijepe otočke priče. Hvala vam na tome, uživajte u autohtonoj bračkoj gastronomskoj priči i vašem odmoru na našem lijepom otoku.

Konobe i restorani

Grad Supetar i otok Brač nude veliki izbor konoba i restorana različite ponude u svim svojim naseljima. U nastavku vam donosimo popis konoba i restorana u Supetru, Škripu, Mircima i Splitskoj uz posebnu preporuku ugostiiteljskih objekata koji sudjeluju u projektu OTOČKA KUHINJA Supetar.

Key to Supetar great taste

Smještaj

Apartman

Punta I 25, Splitska|Supetar

Apartman, Villa

Don Nike Miličevića 3,Supetar

Apartman

XII.Dalmatinske brigade 19,Supetar