Splitska

Splitska, naselje nastalo u 16. stoljeću nakon što su omiški gusari uništili naselje nastalo u 13. stoljeću, smještena je u mirnoj uvali 8 km od Supetra. Njeno ime govori o njenoj povijesti, jer Splitska je bila izvozna luka za kamen od kojeg je izgrađen Dioklecijanov ljetnikovac u Splitu.

 

U ostacima rimskih kamenoloma iznad Splitske nalaze se bunari, lokve i pašarini iz doba ovog rimskog cara, a u jednom od kamenoloma, Rasohe, možete vidjeti reljef Herkulesa, rimskog boga snage, isklesanog u kamenu.

 

Kad ste u Splitskoj, nemojte propustiti posjet župnoj crkvi B.D.M. Stomorene, koja je izgrađena na temeljima ranije crkve iz 1288. godine i pogledajte oltarnu palu Djevice sa svecima renesansnog umjetnika Leandra Bassano iz 1577. godine.

 

Splitska ima i dvorac iz te godine, to je dvorac obitelji Cerinić, ujedno i najstarije zdanje u Splitskoj.

 

Kako svako mjesto ima svoju fjeru, u Splitskoj je to na Veliku Gospu, 15. kolovoza, kad očekujte pravu tradicionalnu pučku feštu. Osim nje, sredinom srpnja (ovisno o mjesečevim mijenama) u predjelu Varoš uživajte na Danima Varoša, tradicionalnoj ribarskoj fešti uz srdele i crno vino.

Galerija