Mirca

Mirca, predivno pitoreskno selo maslinara i poljoprivrednika, nalazi se na manje od pola sata šetnje od centra Supetra, a osnovali su je stanovnici obližnjeg Sutivana i Donjeg Humca u 16. stoljeću.

 

Ime Mirca dolazi od latinske riječi murus, što znači zid, a ima zanimljivu deklinaciju – tako će Mrčani reći da idu u Mirca ili da su iz Miraca.

 

Mirca će vas sigurno očarati svojom jednostavnošću i prekrasnom ruralnom arhitekturom, karakterističnom za mala dalmatinska otočka mjesta. Prošećite gornjim Mircima i poželjet ćete postati vlasnik jedne od prekrasnih kamenih kuća u miru i s divnim pogledom na Brački kanal i kopno u daljini.

 

Iako malena, Mirca krije zanimljiva umjetnička djela – u crkvi Gospe od pohoda izgrađenoj u 18. stoljeću pogledajte oltarnu palu Gospa od sedam žalosti samoukog slikara Felixa Tironija te sliku Ćirila i Metoda Pave Gospodnetića, slikara naivca iz Postira na Braču.

 

Kad se zaželite samoće i meditacije, prošećite pješačkom stazom “Maslinovi puti” kroz stare maslinike. Kad poželite biti među ljudima, iskusite pravu tradicionalnu bračku fjeru – Gospu Mirašku 2. srpnja.

 

Nikako ne propustite niti tradicionalnu izložbu u Mutnim kalama (Donji dvori), koja se već dva desetljeća održava prvu subotu u kolovozu. Osim slika mrčanskih slikara i prijatelja, uživat ćete u dobrom druženju, pečenim srdelama, crnom vinu i dalmatinskoj klapskoj pismi.

Galerija