Supetar

“Supetar je doista mjesto za idealan odmor… ljupko sunce pred kojim se plavi žal stidljivo razgaljuje kao bezazlena nevinost djevojke… a uvečer, mir je dubok…u srcu te škrte zemlje i nezahvalnog kamena, ima neki trenutak visoke i strasne domaće poezije neki vrutak ljepote na kojemu bi se trebalo zaustaviti… toliko je zvijezda, a njihovi su treptaji diskretni… mir ulazi u me…” Tako je o Braču i Supetru pisao Tin Ujević 1929. godine. Danas je Supetar grad od više od 4000 stanovnika, koji dišu pravim dalmatinskim načinom života, no taj čudesan mir, iako u nekom drugom obliku, i dalje je prisutan. Tko jednom dođe u Supetar, uvijek se poželi vratiti.

 

Supetar je pravi otočki gradić i najveće naselje na Braču, pravo je srce otoka smješteno na njegovom sjeveru. Izvrsno je polazište za istraživanje ovog prekrasnog, raznolikog i vrlo zanimljivog otoka. Supetar je ujedno administrativno, kulturno, gospodarsko i turističko središte, a trajektnom vezom odlično je povezan sa Splitom.

 

Supetar je nekad bio luka za Nerežišća – povijesnu otočku prijestolnicu u unutrašnjosti otoka. Ime Supetar (od sveti Petar) prvi put se spominje 1423. godine, a današnja urbanistička obilježja dobiva tijekom 17. i 18. stoljeća, kad su ga naselili stanovnici Donjeg Humca. Status Grada dobio je 1997. godine.
 Pod područje Supetra pripadaju obližnja mjesta: Mirca, Splitska i Škrip.

 

Supetar obiluje povijesnim naslijeđem, što ne čudi, jer njegova povijest seže u vremena rimskih careva. To potvrđuju ostaci iz 6. stoljeća: ranokršćanski mozaik pored Župne crkve i ville rustice na punti Sv. Nikole uz gradsku plažu Banj. Prošećite i do gradskog groblja i pogledajte mauzolej obitelji Petrinović, djelo Tome Rosandića, a iznad Supetra, s divnim pogledom na Brački kanal, posjetite jednu od 19 očuvanih ranoromaničkih crkvi na Braču, crkvicu sv. Luke. Ukoliko se uputite prema Vidovoj gori, kroz borovu šumicu i uživajući u kupinama koje rastu putem, a usput možda naiđete i na malo krdo konja, stići ćete do Trolokvi. To je zanimljiva lokacija s tri pojilišta, nekad vrlo važnog javnog dobra.

 

Najbitnija znamenitost i ponos Supetra ipak je Ivan Rendić (1849. – 1932.), njegov najpoznatiji umjetnik u povijesti, prvi značajni i umjetnički obrazovan kipar, koji se smatra ocem hrvatskog modernog kiparstva. Njegova prekrasna spomen zbirka nalazi se u Galeriji Ivan Rendić, u samom centru Supetra i blizini rive, iznad Narodne knjižnice. Radovi ovog velikana hrvatske skulpture osim u Supetru nalaze se u Trstu, Veneciji, Rijeci, Dubrovniku, Zagrebu i Koprivnici, a rad koji moramo spomenuti jest zvonik crkve u Ložišćima na Braču.

 

Osim posjeta zbirci, provedite “Dan s Rendićem” – kulturni je to đir koji vas vodi kroz najljepše dijelove Supetra, gdje se možete susresti s radovima i ostavštinom ovog poznatog Supetranina. Vodič za ovu kulturnu šetnju preuzmite u Turističko-informativnom centru u Supetru, odmah po izlasku iz trajekta.

Plaže

The view at the sea and mountain coast of Croatia from the Brac island, Croatia, Europe.

Acapulco

1 Banj

Banj

2 Banj

Banj

3 Banj

Banj

4 Banj

Banj

default

Banj

6 VlaŸica

Banj

7 Banj

Banj

8 Tri mosta

Tri mosta

9 Tri mosta & Bili rat beaches

Tri mosta & Bili rat beaches

10 Tri mosta beach

Tri mosta beach

DCIM100MEDIADJI_0020.JPG

11 Bili rat beach

Beach in Supetar town on Brac island with turquoise clear water, Supetar, Brac, Croatia, Europe.

Vela luka beach

13 Vela luka beach by Sanja Grgi† �uri†

Vela luka beach

14 Vela luka beach by Bluesun Velaris

Vela luka beach

15 Vela luka by Bluesun Velaris

Vela luka

16 Supetar beaches on the East

Supetar beaches on the East

17 Babin laz

Babin laz

18 Babin laz

Babin laz

19 LuŸica

Lučica

20 LuŸica

Lučica

21 LuŸica

Lučica

Galerija