Baština

Muzej otoka Brača u Škripu, smješten u kuli Radojković iz 16.st. je jedan od najposjećenijih hrvatskih muzeja kojeg godišnje posjeti oko 15 000 ljudi. Temelji građevine u kojoj se muzej nalazi datiraju još iz vremena drevnih Ilira. Na donjem katu muzeja nalazi se rimski mauzolej  gdje su prema legendi pokopane Valerija i Priska – žena i kćer rimskog cara Dioklecijana. Muzej otoka Brača sigurno je mjesto koje svakako morate posjetiti tijekom vašeg boravka na Braču.

Adresa: Pjaca 17, Škrip

Radno vrijeme: svakog dana od 8-20 h

Telefon: 021/ 637 092

Mobitel: +385 91 6370 920

E-mail: muzejskrip@gmail.com

Web: http://hvm.mdc.hr/muzej-otoka-braca,510:%C5%A0KR/hr/info/

Galerija „Ivan Rendić“ je zbirka sakupljenih umjetnina Ivana Rendića, njegovih skulptura, reljefa i nacrta. Posjetitelj se u njoj upoznaje s počecima novijeg hrvatskog kiparstva, s djelima umjetnika koji mu je samopožrtvovano gradio temelje. Otvorena 1999.g. galerija danas sadrži 18 skulptura i reljefa i 50 originalnih nacrta, crteža, fotografija i dokumenata Rendićeva života. Galerija je danas središte supetarskog i bračkog kulturnog života, a u njoj se često ugošćuju i postavljaju mnogobrojne izložbe, predavanja, predstavljanja knjiga, koncerti i književni susreti.

Adresa: Jobova bb, Supetar

Radno vrijeme: 8-20 h / subotom 8-13 h

Telefon: 021/ 630 033

E-mail: knjiznica-supetar@st.t-com.hr

Web: www.knjiznicasupetar.hr

Facebook: Knjižnica Supetar

Splitska se u povijesti spominje prvi put kao luka iz koje su se izvozili kameni blokovi za izgradnju Dioklecijanove palače u Splitu koja se nalazi na UNESCO – ovom popisu Svjetske baštine.  Kamen za izgradnju palače brao se u kamenolomima povrh samog naselja – Plate, Rasohe i Stražišće. U kamenolomu „Rasohe“ nalazi se reljef Herkulesa, mitološkog lika i najslavnijeg grčkog junaka, zaštitnika robova. Do samog kamenoloma vodi vas 2 km duga  tematska staza „Herkules“ koja započinje na rivi u Splitskoj.

Pretpostavlja se da je kultura uzgoja maslina na Braču stara zapravo isto koliko i civilizacija te da su je na otok donijeli Grci još u antičko doba. Prema nekim procjenama na otoku Braču danas raste oko milijun stabala maslina a sam otok smatra se najvećim maslinarskim područjem u Republici Hrvatskoj. Berba maslina na Braču obavlja se uglavnom ručno u vremenu od 15. listopada do 15. prosinca, plodovi se najčešće prerađuju istog dana u nadaleko poznato djevičansko maslinovo ulje vrhunske kvalitete.

Na otoku Braču dominira sorta OBLICA koju još zovu i „bračka“ maslina. Karakterizira je krupan, pomalo okrugao plod težine do 5 g. Plod dozrijeva od sredine listopada do sredine prosinca, a osim za dobivanje maslinovog ulja često se koristi i za konzerviranje (zelena ili crna maslina). BUHAVICA ili „vrhbračka“ maslina je autohtona sorta istočnog djela Brača, vrlo je rodna i otporna na bolesti i sušu a LEVANTINKA ili „šoltanka“ je odličan oprašivač  autohtonih sorti.

Maslinovo ulje je hrana,  nezamjenjiv začin u kuhinji, lijek i kozmetički pripravak. Bračko maslinovo ulje je ekstra visoke kvalitete i idealan je začin za svježu zelenu salatu, pečenu ribu na žaru i kuhano povrće. Karakteristično je po svojoj specifičnoj voćnoj aromi, umjerene gorčine, finog mirisa po zdravim i zrelim plodovima masline, te svojstvene zeleno maslinaste boje. Svakako Vam preporučamo da ga ponesete kući kao vrhunski suvenir ovog prekrasnog otoka.

Preporučamo Vam da posjetite pješačku stazu „Maslinovi puti“ koja započinje i završava u pitoresknom mjestu Mirca – zavičaju maslinarstva u našem gradu. Staza je kružnog oblika i duga je oko 6 km.

Klapsko pjevanje je tradicijsko višeglasno homofono pjevanje bez pratnje instrumenata. Fenomen klapskog pjevanja kontinuirana je i relativno stara pojava a kakvog ga poznajemo i danas, formira se sredinom 19. stoljeća, u vrijeme kada su se profilirali kulturni i glazbeni identiteti mediteranskih gradića na našoj obali i otocima, posebice u Dalmaciji. Melodija napjeva uvijek je u terci praćena drugim glasom, dok treći glas, bariton, ima zadaću popuniti akord. Klapsko pjevanje uvršteno je na UNESCO-vu listu zaštićene svjetske nematerijalne baštine od 2012.g. U Supetru djeluju čak tri klape –  muška klapa „Vala“ koja djeluje preko 30 godina i dvije ženske klape – klapa „Alegrija“ i klapa „Pupe“. Nastupe supetarskih klapa možete doživjeti tijekom Supetarskog lita u sklopu kojeg se organiziraju klapske večeri četvrtkom.

Središtem Supetra dominira kompleks kojeg čine župna crkva, zvonik, kula – sat Leroj, crkveni muzej i zgrada osnovne škole. Sve građevine koje čine ovaj usitinu poseban kompleks nalaze se na listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sama župna crkva izgrađena je 1604.g. na temeljima dotadašnje basilike. 1729.g. ponovno je izgorjela a obnova je završena 1733.g. u baroknom stilu kada crkva dobiva današnji izgled.

Supetarskim grobljem dominira bijela kupola neobizantinskog mauzoleja obitelji Petrinović, djelo kipara Tome Rosandića (1878.-1957.).

Nalazi se pored crkvice sv. Nikole, pored koje se nalaze i dva ranokršćanska sarkofaga. Ispred ulaza na groblje nalaze se ostaci rimske villae rustice iz 6.st.
Velik broj nadgrobnih spomenika na groblju (14) djelo su kipara Ivana Rendića (1849. -1932.): Pieta na grobu Mihovila Franasovića, secesijski grob Rinalda Čulića, kao i mauzolej obitelji Rendić.

Supetar cementary during daylight

Supetar je oduvijek bio živo kulturno središte i kulturna prijestolnica otoka Brača. Da je i danas tako potvrđuje činjenica da u njemu uspješno djeluje čak 7 kulturnih udruga. Muška klapa „Vala“, ženske klape „Alegrija“ i „Pupe“, folklorno društvo „Ciciljona“, Tamburaški sastav „Supetar“, Amatersko kazalište „Bracera – Supetar“ i karnevalska udruga „Monade“ njeguju običaje i tradiciju Supetra i otoka Brača, a njihovi mnogobrojni nastupi tijekom cijele godine garantiraju svakom posjetitelju i gostu autohtoni doživljaj i nezaboravno iskustvo.

Supetarsko lito je najveća kulturna manifestacija u našem gradu, koju zajednički organiziraju Grad Supetar i Turistička zajednica Grada Supetra uz pomoć Župe Supetar i Narodne knjižnice. Supetarsko lito započinje oko 20. lipnja i traje tri puna mjeseca. Unutar programa Supetarskog lita organiziraju se mnogobrojne izložbe, koncerti, festivali, folklorne i klapske večeri, ribarske fešte, dramske predstave, književni susreti, prezentacije i dr. Posebnu vrijednost u sklopu programa imaju nastupi 7 supetarskih kulturnih udruga.

Nedavno otvoren Muzej uja u Škripu priča prekrasnu priču o tradiciji maslinarstva i proizvodnji maslinovog ulja na otoku Braču. Obiteljski muzej nudi izbor lokalnih suvenira i proizvoda od maslinovog ulja.

Adresa: Put ploča 5, Škrip

Radno vrijeme: 9-20 h

Telefon: +385 95 811 4643

E-mail: muzejuja@gmail.com

Web: www.muzejuja.com

Facebook: https://www.facebook.com/muzejuja/

Skrip oil museum