Škrip

Najstarije i jedno od najautentičnijih mjesta na otoku, u kojem doslovno osjećate povijest i suštinu Brača. Ovo mjesto odiše jednostavnošću života i muzej je graditeljske tradicije, a koga god ovdje susretnete, prema vama će se ponašati kao prema prijatelju.

 

Škrip je najbolje mjesto za Muzej otoka Brača, koji prikazuje presjek povijesti i kulturne baštine otoka, a smješten je u kuli Radojković iz 16. stoljeća. Zanimljivo je da je to jedan od najposjećenijih muzeja u Hrvatskoj, s oko 12000 posjetitelja godišnje. Temelji ove kule izgrađeni su 1500 godina prije Krista, a u donjem dijelu muzeja nalazi se rimski mauzolej, poznat po legendi da su ovdje sahranjene Valerija i Priska, supruga i kći cara Dioklecijana.

 

Muzej je otvoren u prijepodnevnim satima tijekom čitave godine, a za najave popodnevnih posjeta nazovite Centar za kulturu Brač na 021 637 092.

 

Osim muzeja, na glavnom trgu u Škripu je dvorac obitelji Cerinić iz 16. stoljeća, ispred kojeg su dva rimska sarkofaga. Zanimljivo je da malo mjesto poput Škripa ima dvije crkve – crkvicu sv. Duh iz 4. stoljeća na groblju te veliku crkvu sv. Jelene iz 18. stoljeća. U njoj pogledajte dvije vrijedne slike  Palme ml.: Bogorodica sa svecima i Kristovo krštenje. Još jedna zanimljiva škripska legenda kaže da je sv. Helena (Jelena), majka cara Konstantina, rođena upravo ovdje.

 

Ne zaboravite posjetiti i Muzej uja u Škripu. U Muzeju uja prikazana je povijest maslinarstva na otoku Braču kao i cjelokupni tradicionalni proces predrade maslinovog ulja koji se sastoji od toća sa orlom, presom sa starim športama, peči za grijanje vode te svi tradicionalni alati koji su se koristili za transport, proizvodnju i skladištenje maslinovog ulja. Obitelj Cukrov i dalje nastavlja obiteljsku tradiciju i proizvodi svoje maslinovo ulje u sklopu OPG-a na modernim strojevima za što je i ove godine nagrađeno sa brončanom medaljom za ekstra djevičansko ulje na Oblica festu Postira 2014. U muzeju se nalazi i kušaona maslinovog ulja gdje posjetitelji mogu kušati i kupiti maslinovo ulje.

 

U Škripu ne propustite fjeru 18. kolovoza te Festival čakavske riči Štefe Pulišelić zadnji vikend u kolovozu. Ovaj festival održava se od 2009. godine u spomen Škripljanina Stjepana Pulišelića, velikog hrvatskog sociologa i bračkog čakavskog pjesnika, autora 14 zbirki pjesama na čakavštini.

Galerija