TRADICIJA MASLINARSTVA

Opis

Pretpostavlja se da je kultura uzgoja maslina na Braču stara zapravo isto koliko i civilizacija te da su je na otok donijeli Grci još u antičko doba. Prema nekim procjenama na otoku Braču danas raste oko milijun stabala maslina a sam otok smatra se najvećim maslinarskim područjem u Republici Hrvatskoj. Berba maslina na Braču obavlja se uglavnom ručno u vremenu od 15. listopada do 15. prosinca, plodovi se najčešće prerađuju istog dana u nadaleko poznato djevičansko maslinovo ulje vrhunske kvalitete.

Na otoku Braču dominira sorta OBLICA koju još zovu i „bračka“ maslina. Karakterizira je krupan, pomalo okrugao plod težine do 5 g. Plod dozrijeva od sredine listopada do sredine prosinca, a osim za dobivanje maslinovog ulja često se koristi i za konzerviranje (zelena ili crna maslina). BUHAVICA ili „vrhbračka“ maslina je autohtona sorta istočnog djela Brača, vrlo je rodna i otporna na bolesti i sušu a LEVANTINKA ili „šoltanka“ je odličan oprašivač autohtonih sorti.

Maslinovo ulje je hrana, nezamjenjiv začin u kuhinji, lijek i kozmetički pripravak. Bračko maslinovo ulje je ekstra visoke kvalitete i idealan je začin za svježu zelenu salatu, pečenu ribu na žaru i kuhano povrće. Karakteristično je po svojoj specifičnoj voćnoj aromi, umjerene gorčine, finog mirisa po zdravim i zrelim plodovima masline, te svojstvene zeleno maslinaste boje. Svakako Vam preporučamo da ga ponesete kući kao vrhunski suvenir ovog prekrasnog otoka.

Preporučamo Vam da posjetite pješačku stazu „Maslinovi puti“ koja započinje i završava u pitoresknom mjestu Mirca – zavičaju maslinarstva u našem gradu. Staza je kružnog oblika i duga je oko 6 km.