Kulturne znamenitosti

Kao otok bogate povijesti i kulturnog naslijeđa, otok Brač nudi pregršt zanimljivih lokaliteta i zanimljivosti. Mnogobrojne gomile i suhozidi razasuti po cijelom otoku spomenik su upornosti bračkog čovjeka i njegove potrebe za krčenjem škrte zemlje kako bi preživio. Teško je na jednom mjestu izdvojiti sve otočke kulturne znamenitosti, a u nastavku Vam donosimo one koje po našem mišljenju morate posjetiti.

Pustinja Blaca je pustinjački samostan koji datira još iz 16.st. Nalazi se u srcu otoka Brača daleko od uobičajenih turistički ruta. Toplo vam preporučamo da ga posjetite i budete očarani njegovom ljepotom i poviješću.

Radno vrijeme: svakog dana osim ponedjeljka / 15. Lipnja – 15. Rujna 9-17 h

Posljednji ulaz za posjetitelje u 16.30 h

16. Rujna – 14. Lipnja: 9-15 h

Posljednji ulaz za posjetitelje u 14.30 h

Cijena ulaznice: odrasli 40kn, djeca do 14god. 10 kn

Kontakt i najave grupa: centar.za.kulturu.brac@st.t-com.hr

Mobitel: +385 91 516 4671 / +385 91 637 0921

Važne napomene: Za pješačenje do Pustinje Blaca preporučava se nošenje sportske obuće i nošenje dovoljne količine vode.

Blaca desert

Muzej otoka Brača u Škripu, smješten u kuli Radojković iz 16.st. je jedan od najposjećenijih hrvatskih muzeja kojeg godišnje posjeti oko 15 000 ljudi. Temelji građevine u kojoj se muzej nalazi datiraju još iz vremena drevnih Ilira. Na donjem katu muzeja nalazi se rimski mauzolej gdje su prema legendi pokopane Valerija i Priska – žena i kćer rimskog cara Dioklecijana. Muzej otoka Brača sigurno je mjesto koje svakako morate posjetiti tijekom vašeg boravka na Braču.

Adresa: Pjaca 17, Škrip

Radno vrijeme: svakog dana od 8-20 h

Telefon: 021/ 637 092

Mobitel: +385 91 6370 920

E-mail: muzejskrip@gmail.com

Web: http://hvm.mdc.hr/muzej-otoka-braca,510:%C5%A0KR/hr/info/

Oldest museum in Škrip on an island of Brač

edavno otvoren Muzej uja u Škripu priča prekrasnu priču o tradiciji maslinarstva i proizvodnji maslinovog ulja na otoku Braču. Obiteljski muzej nudi izbor lokalnih suvenira i proizvoda od maslinovog ulja.

Adresa: Put ploča 5, Škrip
Radno vrijeme: 9-20 h
Telefon: +385 95 811 4643
E-mail: muzejuja@gmail.com
Web: www.muzejuja.com
Facebook: Muzej Uja

Skrip oil museum

Najviši vrh Vidove gore – Sv.Vid, visok 778 m ujedno je i najviši vrh svih hrvatskih i jadranskih otoka. S njega se pruža prekrasan panoramski pogled na srednjodalmatinske otoke, mjesto Bol i prekrasan Zlatni rat.

Vidova gora on the island of Brač

Uz plažu Zlatni rat, Lovrečina je zasigurno plaža koju morate posjetiti tijekom vašeg boravka na otoku Braču. Najveća pješčana plaža na otoku idealna je za obitelji s djecom. Uuvali se nalazi i restoran.

Lovrečina cove

Klesarska škola u Pučišćima je jedna od samo tri klesarske škole u Europi koja još uvijek podučava tehnike ručne obrade kamena. Posjet školi je moguć tijekom ljetnih mjeseci kroz jutro.

Adresa: Novo riva 4, 21412, Pučišća

Telefon: 021/ 633 114

E-mail: klesarska-skola@st.t-com.hr

Web: http://ss-klesarska-pucisca.skole.hr/

*Posjet školi potrebno je najaviti ranije

School for sculpture

Povrh sela Murvica na južnim padinama Vidove gore nalazi se Zmajeva špilja, pustinjački samostan u špilji koji datira još iz 9. stoljeća. Premda do špilje stižete zahtjevnim jednosatnim usponom, vjerujte isplati se! Preporučujemo posjet u pratnji turističkog vodiča.

Posjet špilji moguć je samo uz pratnju vodiča

Mobitel: +385 91 514 97 87

Važne napomene: Za pješačenje do Zmajeve špilje preporučava se nošenje sportske obuće i nošenje dovoljne količine vode.

Dragon cave on an island of Brač

Ovo predivno mjesto smješteno 2 km sjeverno od mjesta Postira s razlogom se smatra dijamantom otoka Brača. Ne samo zbog sačuvane otočke arhitekture već i zbog iskonske bračke gastronomije – vitalca i torte hrapoćuše, zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Dol panorama

Bez pretjerivanja Ložišća su u arhitektonskom smislu najfascinantnije naselje na otoku Braču kojim dominira zvonik župne crkve, remek djelo Ivana Rendića, oca modernog hrvatskog kiparstva.

Supetar zvonik Lozišća

Ako želite doživjeti što Brač u svojoj suštini jest, Gažul je idealno mjesto za vas. Ovo napušteno ali odlično očuvano pastirsko selo oduševiti će vas ambijentom, autentičnošću i jednostavnom gastronomskom ponudom.

(Potrebno je unaprijed rezervirati stol)

Mobitel: +385 97 782 5173

E- mail: nikola.gospodnetic@gmail.com

Facebook: Seosko domaćinstvo ”Gažul”

Gažul on the island of Brač

Mirje su ostaci benediktinskog samostana nedaleko od Postira, na Malom Brigu, oko pola sata hoda poljskim putom jugoistočno od Postira, stotinjak metara južno od vodovodnog rezervoara. Taj samostan spominje i Povaljska listina. Arheološka iskapanja, započeta 1992. godine otkrila su ostatke ranokršćanskog samostana i crkve s brojnim ulomcima kamenog crkvenog ukrasa, najbogatijim takvim ranokršćanskim nalazištem na Braču.

Mirje artifacts

Izgrađen u vrhu Velikog dolca po kojem je, predpostavlja se, nekad tekla rijeka Elafuza. Za austrijske uprave na otoku podignut je veliki most – svojevrstan kuriozitet na ovom danas bezvodnom otoku. Od milja Bračani most zovu “Most Franje Josipa”, a prije nekoliko godina Ložišćani su očistili okoliš i sami most pa je danas krasno odredište za jednodnevnu šetnju od Sutivana ili iz Ložišća.

Franje Josip brigde